Eerste opvoering in Duitsland van Lanoyes "Fort Europa"

Met eenstemmig, lang aanhoudend applaus reageerde het publiek zaterdagavond in een zaal op het terrein van een stilgelegde mijn in Essen, op de eerste opvoering in Duitsland van "Fort Europa" van de Vlaamse auteur Tom Lanoye. "Fort Europa", de afscheidsproductie van het Eindhovense gezelschap ZT Hollandia dat ophoudt te bestaan, ging op 8 mei in première in Wenen en liep in juni twee weken in Utrecht. De regie is in handen van Johan Simons.

Belga

Aan de hand van zeven monologen die door uiteenlopende personages worden uitgesproken, heeft Lanoye het over het Europa dat zich afschermt tegen vreemdelingen en over onze culturele identiteit. Omdat Europa niet het paradijs geworden is waarvan men droomde, kan het misschien beter zijn het continent over te dragen aan anderen, om elders een nieuw, beter Europa op te richten, zo filosofeert Lanoye.

Op Ulrich Fischer van het Duitse persbureau DPA, maakte "Fort Europa" minder indruk dan Lanoyes gecomprimeerde versie van Shakespeare's koningsdrama's "Ten Oorlog!". Hij merkt op dat ook Johan Simons al overtuigender regies heeft gedaan. Tot op het einde blijft volgens deze journalist onduidelijk waarom Europa een fort zou zijn waar het leven momenteel ondraaglijk wordt.