Rode Kruis vraagt aandacht voor 'Dag van de verdwenen personen'

Dinsdag 30 augustus is de Internationale Dag van de Verdwenen Personen. Het Internationale Rode Kruis vraagt naar aanleiding hiervan opnieuw aandacht voor het lot van vermiste personen en het lijden van hun families.

Belga

Weten wat het lot is van een geliefd persoon, is een even belangrijke menselijke basisbehoefte als voedsel, kledij, onderdak of medische verzorging, stelt de ngo.

Honderdduizenden families over de hele wereld verkeren in het ongewisse over het lot van verwanten. Het Internationale Rode Kruis tracht de waarheid over de verdwijning van personen bij oorlogen en interne conficten naar boven te brengen. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het Rode Kruis is het bezoeken en registreren van gevangenen, om hun toestand na te gaan en gedwongen verdwijningen te voorkomen.

In 2004 bezochten Rode-Kruisafgevaardigden 570.000 gevangenen, waarvan 29.000 voor de eerste keer. Vorig jaar verspreidde het Rode Kruis wereldwijd 1,3 miljoen Rode-Kruisboodschappen. De organisatie vond vorig jaar 6.100 mensen terug die door hun families als vermist werden opgegeven.

De dienst 'tracing' van Rode Kruis-Vlaanderen vond vorig jaar 66 vermisten terug. Er werden 244 nieuwe opsporingsdossiers geopend, 104 nieuwe dossiers voor gezinshereniging opgestart en 60 gezinnen herenigd.