Zeven renners uit Burkina Faso op wielerstage in Vlaanderen

Vlaams minister-president Yves Leterme en Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois hebben vrijdag in Brussel zes wielrenners uit Burkina Faso ontvangen die in België zijn voor een wielerstage van twee weken. De opleidingsstage wordt georganiseerd door de vzw Vrienden van Burkina Faso, vzw Cycli Prom, de vzw Jong Vlaanderen en de Geraardsbergse wielerclub SD Cabling.

Belga

De zes renners zijn woensdag in België aangekomen, een zevende Burkinees is nog onderweg. De zeven beste renners uit Burkina Faso zullen tot maandag 12 september een wielerstage volgen in België, als voorbereiding op hun deelname aan de ronde van Burkina Faso.

Bourgeois en Leterme beloofden alvast om samen met de zeven Burkinezen op zaterdag 3 september de Kemmelberg op te fietsen. Ook werden de Afrikaanse renners uitgenodigd om de dag erna deel te nemen aan de Gordel.

"Het idee voor de wielerstage is er gekomen tijdens een onderhoud met president Compaore van Burkina Faso", vertelt minister-president Yves Leterme. "De prestatie van de eigen renners in de ronde van Burkina Faso is heel belangrijk voor de identiteit van een bevolking", aldus Leterme.

De vzw Vrienden van Burkina Faso is opgericht door drie voormalige renners uit de ploeg van Eddy Merckx, namelijk Herman Beysens, Ludo Delcroix en Berre van Mechelen. Zij hebben beslist zich in te zetten voor het Afrikaanse land na hun deelname in 2000 aan de ronde van Burkina Faso. "We zijn toen geschrokken van de schrijnende omstandigheden waarin de lokale bevolking moest overleven", vertelt ex-renner Ludo Delcroix.

De renners besloten om een vzw op te richten en om waterpompen te installeren in het land, waar negen maanden per jaar droogte heerst. "Totnogtoe hebben we al 16 pompen gebouwd en er zijn er twee in aanbouw. Met elke pomp helpen we ongeveer 1.500 mensen", aldus Ludo Delcroix.

Op de persconferentie vrijdag maakte minister Bourgeois bekend dat hij zijn administratie opdracht had gegeven om 10.000 euro over te maken aan de vzw Vrienden van Burkina Faso voor de aankoop, plaatsing en tien jaar onderhoud van een waterpomp in één van de dorpen van het land. Bourgeois liet ook weten dat hij 100.000 euro heeft vrijgemaakt voor noodhulp aan Burkina Faso, waar extreme droogte, een sprinkhanenplaag en een mislukte oogst voor hongersnood zorgen.

Aangeboden door onze partners