Lance Armstrong voelt zich slachtoffer van Frans complot

De Amerikaan Lance Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour de France, zette donderdag zijn verdediging voort tegen de dopingbeschuldigingen waarvan hij sinds dinsdag het voorwerp is.

Belga

De Texaan trekt de resultaten van de analyses in twijfel en voelt zich een slachtoffer van een Frans complot. "Een type in een Parijs' laboratorium opent je staal. Hij test het. Er is niemand om hem te observeren, geen enkel protocol wordt gevolgd. En daarna krijg je telefoon van een krant die zegt 'wij hebben ontdekt dat je zes keer positief bent geweest op EPO'. Sinds wanneer regeert een krant de sport?", verklaarde Armstrong tijdens de populaire CNN-show "Larry King Live".

"Dit is schandalig. Dit is niet goed voor mij. Het probleem is dat je moet leven met iets dat men je ganse leven in het aangezicht kan smijten. Het protocol werd niet gevolgd en er is zelfs geen tweede staal om wat zij een positief staal noemen, te bevestigen", betreurde Armstrong, die in juli een punt zette achter zijn carrière na zijn zevende opeenvolgende Tourwinst.

"Wij willen allemaal een propere sport. Een organisatie met de naam WADA (Wereld Antidoping Agentschap) werd opgericht en regeerde de antidopingwereld. Het WADA stelde een protocol op en een code, waarmee iedereen moet leven. En die code werd verschillende keren geschonden", ging Armstrong verder.

De vroegere kopman van US Postal en Discovery Channel, die exclusief geïnterviewd werd in de gebouwen van CNN in New York, gaf toe dat hij een gerechtelijke actie niet uitsloot: "Het is een mogelijkheid. Maar wij moeten nagaan tegen wie? Het laboratorium? L'Equipe? Het (Franse) ministerie van Sport? Het WADA? Dat kost echter veel en betekent ook tijdverlies. En het laat ook sporen na van een vuile zaak. Dat is meer publiciteit voor hen dan ze verdienen."

Armstrong, die op 18 september 34 jaar wordt, kwam nadien terug op het scenario van een wraak van de Fransen tegenover zijn persoon. Hij legde uit dat hij "het feit in beschouwing moet nemen dat het beeld tussen de Verenigde Staten en Frankrijk besmeurd is". "De geschiedenis (zijn eigen geschiedenis) is te mooi om waar te zijn voor hen. Ooit zei een Franse ploegmaat mij 'Kijk Lance, de Fransen houden niet van winnaars'. Het wielrennen in Frankrijk zit in een van zijn meest kalme periodes", bevestigde Amrstrong, die die gedachtengang staafde met het verhaal van een enquête in Frankrijk waaruit bleek dat hij op de derde plaats stond in de lijst van meest gehate atleten.

De Amerikaanse wielerheld vertelde ook geschokt te zijn door de verklaring van Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc, die zich verraden voelde en die de renner om uitleg vroeg. "Hij heeft mij daar met geen woord van gerept", aldus Armstrong, die daags voordien gedurende 30 minuten een telefonisch onderhoud had met Leblanc.

De Texaan onderstreepte nog dat hij opgelucht was dat hij "niet meer naar daar moest en geen zaken meer te doen had met die mensen (de Fransen). Dit is echt het einde van deze geschiedenis. Er is niets anders dat ik kan doen en niets dat ik kan toevoegen."

Armstrong reageerde op de onthullingen in het Franse sportblad L'Equipe, dat in zijn dinsdageditie stelde dat er sporen van EPO werden teruggevonden in zes van zijn urinestalen uit de Tour de France van 1999, het jaar waarin hij voor het eerst 's werelds grootste rittenkoers won.

Aangeboden door onze partners