PS eist snel maatregelen voor meer werk en solidariteit

De federale regering moet onverwijld maatregelen nemen die de werkgelegenheid ten goede komen en die de sociale solidariteit versterken. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo vrijdag verklaard naar aanleiding van de zomeruniversiteit die zijn partij in Seraing organiseert.

Belga

"De PS verwacht van de regering dat ze vernieuwende en structurele maatregelen neemt die werk creëren en die de solidariteitsmechanismen versterken. De PS wil niet nog eens een of twee jaar wachten. In functie daarvan zullen we een oordeel vellen over de beleidsverklaring van de premier", zei Di Rupo.

De Franstalige socialisten schoven vrijdag hun sociaal-economische prioriteiten naar voren. Er kan volgens hen alvast niet geraakt worden aan de indexering van de lonen. Daarnaast moet de verlaging van de sociale lasten - die de PS niet in vraag stelt - gericht zijn op de laagste lonen en dient een structurele alternatieve financiering te worden uitgewerkt voor de sociale zekerheid en 50-plussers.

Di Rupo wil tevens komaf maken met het taboe dat bestaat rond de invoering van een billijke heffing op inkomens uit kapitaal. Hij pleitte ook voor een systeem waarbij een deel van de economische groei automatisch zou worden opzijgezet ten voordele van de bestaanszekerheid. Tot slot herhaalde de PS-voorzitter geen voorstander te zijn van een veralgemeende verhoging van de BTW, iets waar premier Verhofstadt eerder een lans voor brak.