Populariteit van Bush op laagste peil

De populariteit van president George W. Bush bij de Amerikanen heeft zijn laagste niveau in vierenhalf jaar bereikt. Dat blijkt uit een peiling die het instituut Gallup vrijdag publiceerde.

Belga

Circa 40 procent van de ondervraagde personen keuren zijn beleid goed tegen 56 procent die het afkeuren, aldus de peiling. Het zijn de slechtste cijfers voor de Amerikaanse president sinds hij in januari 2001 aan de macht kwam, stelt Gallup.

Deze opiniepeiling bevestigt drie eerder deze week gepubliceerde peilingen die aantonen dat de Amerikanen steeds meer ontevreden zijn over Bush, wegens de oorlog in Irak en de oplopende benzineprijzen.

De laagste goedkeuringsgraad (44 procent) bij een Gallup-peiling werd voordien tussen 25 en 28 juli bereikt. Deze telefonische enquête werd tussen 22 en 25 augustus afgenomen bij 1.007 respondenten, met een foutenmarge van 3 procent.

Vergeleken met andere Amerikaanse presidenten in augustus van hun tweede mandaat scoort George W. Bush met een gemiddelde van 43 pct zeer laag, enkel Richard Nixon (34 pct) deed slechter.