Geblokkeerde toeristen verlaten Oostenrijkse valleien

Een deel van de door de overstromingen in de Oostenrijkse Alpen ingesloten toeristen, heeft vrijdag, over deels nog overspoelde wegen, de terugkeer naar huis aangevat. Enkele valleien bleven echter ook vrijdag nog alleen bereikbaar per helikopter, aldus de hulpdiensten.

Belga

Niettegenstaande nieuwe regenval en het wassen van de Donau, lijkt het ergste overstromingsleed geleden in Oostenrijk.

De toegangsweg tot de Paznau vallei (West-Tirol) ten zuiden van Sankt Anton, waar een 6.000 toeristen vastzaten, is gedeeltelijk heropend voor het verkeer, aldus kolonel Raymond Lammer. De luchtbrug die sedert woensdag levensmiddelen en medicamenten aanvoert naar Ischgl en Galtür, de belangrijkste plaatsen in de vallei, wordt voortgezet.

Donderdag hebben een duizendtal vakantiegangers, voornamelijk Duitsers, het wintersportoord Lech in de provincie Vorarlberg kunnen verlaten. "Tot nader order is de weg naar het dal slechts twee uur per dag open voor toeristen die willen vertrekken en voor hulpverleners die naar Lech gaan", aldus een politiewoordvoerder.

De geïsoleerde vallei van Gargellen daarentegen is slechts toegankelijk met helikopters. Toeristen die dit weekeind aankomen zullen per helikopter naar Gargellen gebracht worden.