Intern rapport CIA nagelt ex-baas Tenet aan de schandpaal

De voormalige baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, George Tenet, heeft in de aanloop naar de terreuraanslagen van 11 september onvoldoende efficiënt opgetreden tegen de terroristische organisatie al-Qaida.

Belga

Dat staat in een intern rapport van de CIA waarover de krant

The New York Times

vrijdag heeft bericht.

Het rapport verwijt Tenet, die in juli 2004 na zeven jaren ontslag nam aan het hoofd van de inlichtingendienst, dat hij geen strategisch plan tegen al-Qaida heeft opgesteld en uitgevoerd. Het vertrouwelijke document, zo meldden twee bronnen aan de krant, besteedt ruime aandacht aan een aantal structurele problemen bij het agentschap in de aanloop naar de aanslagen in New York en Washington.

Het rapport is opgemaakt door de algemene inspecteur van de CIA, John Helgerson. Hij levert ook zware kritiek op James Pavitt, de voormalige adjunct-directeur Operaties, en Cofer Black, de voormalige directeur van de antiterreurcel van het agentschap. Helgerson beveelt de huidige directeur Porter Goss disciplinaire procedures tegen de verantwoordelijken aan, maar volgens The New York Times is het onduidelijk in welke mate sancties kunnen worden uitgesproken tegen mensen die niet langer in dienst zijn.

Het dagblad verstrekte geen details over de kritiek in het rapport, dat dinsdag werd overgemaakt aan de parlementscommissies die verantwoordelijk zijn voor de inlichtingendiensten. Een tussentijdse versie van het rapport zou de voormalige CIA-bazen aanwrijven dat ze zich teveel concentreerden op de persoon Osama bin Laden, en te weinig op de lagere echelons van de organisatie en de kleine informanten die het agentschap hadden kunnen helpen. Ook laakt die tussentijdse versie van het rapport het feit dat duizenden bladzijden onderschepte informatie in het Arabisch nooit werden vertaald.

The New York Times merkt op dat het rapport Goss in een lastig parket kan brengen. Hij was in de aanloop naar 11 september immers voorzitter van de commissie van het Huis van Afgevaardigden voor de inlichtingendiensten. In die functie had hij het beleid van de agentschappen kunnen beïnvloeden.

Aangeboden door onze partners