Vijf man ter dood veroordeeld voor rol bij aanslag op Musharraf

Een militaire rechtbank in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad heeft vrijdag vijf mannen ter dood veroordeeld voor hun rol bij een mislukte aanslag twee jaar geleden op president Pervez Musharraf. Drie anderen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen. Dat heeft een woordvoerder van het Pakistaanse leger bekendgemaakt. Onder de vijf ter dood veroordeelden is één militair.

AP Ned

Op 25 december 2003 voerden twee zelfmoordcommando's een aanslag uit met twee met explosieven geladen auto's tijdens een bezoek van Musharraf aan de stad Rawalpindi. De president zelf bleef ongedeerd, maar zestien anderen, onder wie veel lijfwachten van Musharraf, kwamen bij de aanslag om het leven.

Elf dagen voor de aanslag op eerste kerstdag was er in Rawalpindi ook al een poging gedaan om Musharraf te vermoorden. Die aanslag was het werk van Al-Qaida en gold net als de latere poging om hem op te blazen als wraak voor Musharrafs steun aan de Amerikaanse invasie van Afghanistan om het Taliban-bewind te verjagen. Eerder deze week is een van de verdachten van deze aanslag geëxecuteerd.