Veel doden bij brand in oud appartementengebouw in Parijs

Bij een brand in een appartementsgebouw in het zuidoosten van Parijs zijn vrijdagochtend minstens zeventien mensen om het leven gekomen. Onder de voornamelijk West-Afrikaanse slachtoffers bevinden zich minstens veertien kinderen.

AP Ned

Dat maakte een woordvoerder van de politie bekend.

Eerder op de dag meldden de autoriteiten dat slechts zes kinderen de brand niet hadden overleefd. Een politiewoordvoerder beklemtoonde echter dat de identificatie geen makkelijke opdracht is. De meeste lichamen zijn ernstig verbrand en nauwelijks herkenbaar. Daarom dienden de autoriteiten voorzichtig te zijn met informatie over de leeftijd van de slachtoffers. Minstens dertig andere mensen raakten ernstig gewond.

De brand begon kort na middernacht op de derde verdieping van de trappenhal. Het vuur verspreidde zich razendsnel over het gebouw. Vele bewoners -voornamelijk immigranten uit West-Afrikaanse landen als Senegal, Gambia en Mali- werden verrast in hun slaap. Anderen moeten uit het raam springen om aan de vlammen te ontsnappen. "Er heerste paniek", zei getuige Oumar Cisse. "Vele mensen wilden uit het raam springen. Kinderen schreeuwden".

De Franse president Jacques Chirac betuigde zijn "diepe medeleven met de slachtoffers en de nabestaanden". "Deze verschrikkelijke ramp", zo stelde Chirac in een mededeling, "heeft heel Frankrijk in rouw gedompeld". Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, die de plaats van de ramp bezocht, eiste dat de hoofstedelijke politie onmiddellijk een lijst zou maken van gevaarlijke en overbevolkte gebouwen.

Het appartementsgebouw is eigendom van de overheid en wordt gebruikt door sociale dienstverleners. Volgens bewoners is het gebouw overbevolkt, vuil en vervallen. Minstens 130 mensen, onder wie zo'n 100 kinderen, woonden er. De meeste bewoners leefden met zes of zeven mensen in één kamer. "We zijn slecht gehuisvest", zei Cisse. "Sinds 1991 wachten we al op een nieuwe verblijfplaats".

Een vertegenwoordiger van de France Euro Habitat Association, de organisatie die de gezinnen in het gebouw had ondergebracht, stelde dat er renovatiewerken gepland waren. "Er moest veel werk gebeuren", bevestigde Jacques Oudot, "maar om dat uit te voeren, moesten sommige gezinnen verhuizen. Niemand wou de gezinnen naar een ander onderkomen brengen. De regeringsdiensten gaven niet thuis en er waren niet voldoende verblijfplaatsen voorhanden".

In april verwoestte een brand een hotel in Parijs waar eveneens Afrikaanse inwijkelingen een onderdak hadden gevonden. Bij die brand kwamen twaalf kinderen en evenveel volwassenen om het leven.