"Syrië vertraagt onderzoek naar moord Hariri"

Het VN-onderzoek naar de moord op de oud-premier van Libanon Rafik Hariri wordt vertraagd door de onwillige houding van Syrië. Dat heeft de ondersecretaris-generaal voor politieke zaken van de Verenigde Naties, Ibrahim Gambari, donderdag gezegd. Syrië heeft geweigerd documenten te overhandigen en heeft verzoeken voor interviews genegeerd en zo het werk van de onderzoekscommissie "aanzienlijk vertraagd", zei Gambari tegen de Veiligheidsraad.

AP Ned

Gambari weigerde expliciet te zeggen dat Syrië niet heeft meegewerkt. Het is de bedoeling dat de commissie haar werkzaamheden op 16 september heeft afgerond, maar op verzoek zullen de VN het mandaat van de commissie met drie maanden verlengen, heeft secretaris-generaal Kofi Annan gezegd.

Hariri kwam in februari om bij een bomexplosie in Beiroet. De massale protesten na zijn dood leidden tot de val van de pro-Syrische regering van Libanon en uiteindelijk tot de terugtrekking van Syrië uit Libanon. Veel Libanezen beschuldigen Syrië van betrokkenheid bij de aanslag op Hariri.