Vestigingstaks voor gezinnen afgeschaft in Antwerpen

Het Antwerpse schepencollege heeft een akkoord bereikt over een sluitende ontwerpbegroting voor het jaar 2006. De vestigingstaks voor gezinnen zal worden afgeschaft.

Belga

Dit maakte schepen van Financiën Luc Bungeneers bekend. Op de buitengewone begroting wordt een nieuw reservefonds opgericht waarin volgend jaar 35 miljoen euro wordt voorzien voor toekomstige investeringen.

Het schepencollege kon vrijdag op een persbriefing aankondigen dat ook de begroting tijdens het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in evenwicht zal zijn. Dat is voor de vijfde opeenvolgende maal, aldus Bungeneers.

Ook het laatste punt uit het bestuursakkoord inzake financiën zal worden uitgevoerd. De vestigingstaks voor gezinnen (die afgerond 25 euro per jaar betalen) en alleenstaanden (12,5 euro) verdwijnt immers vanaf 2006. "Na vijf jaar van besparen en rationaliseren kan het stadsbestuur de stadsbelasting verlagen", aldus de VLD-schepen.

Bungeneers benadrukte dat dat gebeurt terwijl de stad de laatste jaren moeilijkheden op begrotingsvlak heeft moeten opruimen. Zo moest er tijdens de legislatuur een fors deficit weggewerkt worden. Dat is gebeurd door saneren (65 miljoen euro op jaarbasis) en niet met belastingverhogingen, aldus Bungeneers.