Belgische tennisfinale in Toronto

Justine Henin-Hardenne (WTA 5) en Kim Clijsters (WTA 8) spelen zondag de finale van het WTA-toernooi in het Canadese Toronto (1,3 miljoen dollar).

Belga

Henin-Hardenne, het vierde reekshoofd in Toronto, rekende zaterdag in haar halve finale af met de Française Amélie Mauresmo (WTA 3), die het toernooi in het verleden al twee keer won. De Belgische nummer één kreeg de zege wel niet cadeau. Pas na 2 uur en acht minuten stond de 7-5, 3-6 en 6-1 einduitslag op het scorebord.

De als zevende geplaatste Kim Clijsters had eerder op de dag in twee sets afstand genomen van de Russin Anastasia Myskina: 6-4 en 6-1.

Henin-Hardenne, die in Toronto pas voor de eerste keer in actie kwam sinds de ze eind juni uitgeschakeld werd in de eerste ronde op Wimbledon, kan straks voor de vijfde keer dit seizoen een toernooizege pakken (na haar zeges in Charleston, Warschau, Berlijn en op Roland Garros). Kim Clijsters won dit seizoen al vijf toernooien (Indian Walles, Miami, Eastbourne, Stanford en Los Angeles).

In totaal Henin-Hardenne en Clijsters al 18 maal tegen elkaar, beide speelsters wonnen negen keer. De finale van zondag is al de 10e die de twee tegen elkaar spelen. Hier zijn de statistieken duidelijk in het voordeel van Henin-Hardenne, die zeven keer de beste was.

Clijsters haalde het nog maar twee keer in een finale tegen haar landgenote. De laatste keer dat de twee tegenover elkaar stonden, was in de finale van de Australian Open in 2004. Henin-Hardenne ging toen met de zege aan de haal.