Destructieve maïskever duikt op in Beek

De schrik van de maïstelers is weer opgedoken in Nederland, om precies te zijn bij Maastricht Aachen Airport in Limburg.

Belga

Het gaat om de maïswortelkever. De larve van dit dier voedt zich met de wortels van maïs, wat buiten Nederland al heeft geleid tot 90 procent opbrengstverlies.

Dit heeft het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vrijdag laten weten. Op basis van Europese regelgeving zijn al maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het dier te voorkomen, ook in Belgisch Limburg en Duitsland: in een straal van een kilometer rond de vindplaats moeten maïsboeren hun teelt behandelen met gewasbeschermende middelen. Ze mogen pas oogsten na 1 oktober. De zogenoemde veiligheidszone is vier kilometer ruimer. Daar gelden minder strenge regels. Er worden vallen opgehangen en het is niet toegestaan om twee jaar op rij maïs te telen op hetzelfde perceel. Daarnaast is er nog een bufferzone die tot 50 kilometer van de grens van het besmette perceel loopt. In dit gebied worden vallen geplaatst.

In Europa geldt de kever al jaren als een gevreesde vijand voor agrariërs. Het vliegveld in Belgrado had in 1992 de primeur van de eerste vangst van een maïswortelkever. Het dier verspreidde zich daarna naar landen als Kroatië, Hongarije, Roemenië, Oostenrijk en ook naar Italië, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België. Oorspronkelijk komt het dier uit Mexico en de Verenigde Staten.

De destructieve kever dook in Nederland voor het eerst op in augustus 2003. De vindplaats was destijds Aalsmeer. Wegens de nabijheid van luchthaven Schiphol vermoeden deskundigen dat het beestje in Nederland belandde via transporten en niet via natuurlijke verspreiding.