Ruim 1 miljoen pelgrims volgen slotmis op Marienfeld

Op de Wereldjongerendagen in Keulen zijn zondag zo'n 1 miljoen pelgrims bijeengekomen op het Marienfeld voor de slotmis.

Belga

Paus Benedictus XVI riep de wereld op om geweld om te vormen in liefde. Na het avondgebed van zaterdag bleven zo'n 800.000 gelovigen overnachten op het Marienfeld. Heel wat mensen leden kou onder blote hemel.

De temperatuur zakte tot 12 graden en niet iedereen had een slaapzak meegebracht. Sommige gelovigen trokken een tentje op met vuilniszakken of wikkelden zich in plastic zakken. Voor de eucharistieviering, die deze Wereldjongerendagen afsluit, kwamen nog eens 200.000 pelgrims extra afgezakt.

De paus greep terug naar de christelijke grondbeginsels. Hij riep de jongeren op de zondagse eucharistieviering tot het middelpunt van het weekend te maken. "De vrije zondag wordt leeg als God niet aanwezig is. Laat de eucharistieviering daarom het middelpunt van de zondag worden". Paus Benedictus riep de honderdduizenden jongeren ook op om het secularisme en de new-age spiritualiteit de rug toe te keren, die hij beschreef als een "do-it-yourself" religie. Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen "een golf van nieuw geloof onder jongeren zal teweeg brengen".

De volgende Wereldjongerendagen vinden plaats in 2008 in het Australische Sydney.