"Politie verijdelde aanslag tegen Brits parlement"

De Britse politie denkt dat ze een aanslag met gifgas door het terreurnetwerk al-Qaida tegen het House of Commons, het Britse Lagerhuis, heeft verijdeld.

Belga

Dat meldt de Britse zondagskrant The Sunday Times. De aanslag werd vorig jaar voorbereid. Hij kwam aan het licht dankzij de ontdekking van gecodeerde e-mails in computers die in beslag waren genomen bij terreurverdachten in Groot-Brittannië en Pakistan.

"De politie en de MI5 - de binnenlandse inlichtingendienst - ontdekten toen een cel van al-Qaida die uitgebreide research en op video opgenomen verkenningsoperaties had verricht ter voorbereiding van de aanslag", weet de krant.

The Sunday Times kon de hand leggen op een intern politiedocument dat verslag uitbrengt van een vergadering van politiechefs in juli vorig jaar. Een agent wilde anoniem aan de krant kwijt dat bij de aanslag een "dirty bomb" zou worden gebruikt.

De politie kon de e-mails ontcijferen met de hulp van een informant van al-Qaida, meldt de krant voorts. "Door de code van de terroristen te onthullen kon hij de MI5 (...) andere geplande aanslagen helpen voorkomen."