Vanaeken opgelucht dat hij thuis is na gevangenschap Turkije

Danny Vanaeken is opgelucht dat hij terug thuis is. De 47-jarige man uit Herentals, die een tiental dagen in een Turkse cel zat na een jetski-ongeval, is sinds zaterdagavond weer op Belgische bodem.

Belga

Op 3 augustus belandde Vanaeken in een cel in Antalya, een toeristische trekpleister aan de Turkse Rivièra, omdat hij met een gehuurde jetski een Russische surfer had verwond.

Volgens Vanaeken bereikte hij geen hoge snelheid op zijn jetski en zag hij op een bepaald moment een surfplank in het water liggen. "Plots kwam een surfer boven water. Ik probeerde nog naar rechts af te draaien, maar met het achterste van m'n jetski heb ik de man toch geraakt", vertelt Vanaeken zondagmiddag in Herentals.

's Avonds werd Vanaeken naar het politiekantoor gebracht waar hij een nacht doorbracht. De volgende dag moest hij naar het gerecht waar een vrouwelijke rechter oordeelde dat hij terug naar België mocht. De procureur liet Vanaeken echter in de boeien slaan en hem overbrengen naar de gevangenis.

Volgens Vanaeken was het leven daar verschrikkelijk. Met de Duitser, die vastzat voor poging tot wurging, kreeg Vanaeken een band omdat hij de enige was met wie hij kon speken. De cipiers spraken enkel Turks. Contact met het thuisfront had Vanaeken via faxen. Telefoneren mocht normaal gezien een keer in de week, maar dat kwam er nooit van.

Op 6 september start in Turkije het proces tegen Vanaeken. Zijn advocaat moet gedurende een jaar om de veertien dag naar de rechtbank. "Ik mag mij nog verwachten aan een straf, maar moet zeker niet terug naar een Turkse cel".