Jeugdboek "De brief voor de koning" van Tonke Dragt verfilmd

Het jeugdboek "De brief voor de koning" van de Nederlandse schrijfster Tonke Dragt wordt verfilmd. Volgens producent Hans de Weers van Egmond Film gaan de opnames begin volgend jaar van start. De beoogde regisseur is Pieter Kuijpers.

Belga

De jeugdroman werd vorig jaar in Nederland uitgeroepen tot beste kinderboek van de afgelopen halve eeuw. Het boek, dat dateert uit 1962, vertelt over de 16-jarige Tiuri, die de opdracht krijgt een uiterst belangrijke brief naar koning Unauwen van het naburige Rijk te bezorgen. Dit wordt een avontuurlijke tocht, waarop hij onder meer wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters. De tocht brengt hem naast onverwachte vijanden ook nieuwe bondgenoten.

De film van "De brief voor de koning" wordt een coproductie tussen Egmond Film and Television en Armada Productions. Het scenario komt van Maarten Lebens, die eerder onder meer de Herman Brood-film "Wild Romance" schreef. De 74-jarige schrijfster zelf is als adviseur aan het project verbonden.

Het is de eerste keer dat een boek van Dragt wordt verfilmd. In 1983 maakte de Nederlandse televisiezender NCRV wel al een televisieserie naar haar boek "De Zevensprong" (1966).

De acteurs voor de film zijn nog niet bekend. De bedoeling is dat de film eind 2006 in de bioscopen te zien is. Behalve een film is er overigens ook een toneelstuk in de maak dat zich baseert op het boek. Het stuk "Tiuri" van Het Toneel Speelt gaat ook volgend jaar in première.