Nederlandse varieté-artiest Bueno de Mesquita overleden

De Nederlandse varieté-artiest Bueno de Mesquita is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats Lelystad overleden. Dat maakte zijn dochter vrijdagochtend bekend. De artiest werd 87 jaar oud. Bueno de Mesquita was al langere tijd ziek. Hij had longkanker en een hersentumor.

Belga

Rasartiest Bueno de Mesquita kreeg vele lachers op zijn hand omdat hij zo goed gekke bekken kon trekken. Hij deed dat onder meer bij de Mounties, Rudi Carrell en Rita Corita.

Zijn komisch talent behoedde de joodse Abraham (Appie) Bueno de Mesquita voor transport naar het vernietigingskamp Auschwitz. De SS-commandant van het doorgangskamp in het Belgische Mechelen zocht muzikanten en Appie kon zelfs spelen op een cello met één snaar. Zijn mimisch talent deed de rest. Hij schreef zijn herinneringen op in de autobiografie 'Cello met een snaar'.

De blijmoedige De Mesquita was bijna vanaf het begin ook op televisie te zien. Sinds 1952 trad hij op als komiek, begeleid door door hemzelf samengestelde bandopnames. In de jaren '60 was hij op televisie en in het theater vaak te zien met Rita Corita. In 1968 vroeg Rudi Carrell hem voor zijn televisieshows in Duitsland. Hij bleef dertien seizoenen bij "Der Rudi" als "die kleine met de snor"; de Duitsers vonden zijn naam moeilijk uit te spreken. Hij kreeg ook de Duitse kijkers aan het lachen en voelde dat een beetje als revanche. "Ik speelde vaak de underdog, ik was het niet", zei hij later.