Mislukte raketaanslagen op Amerikaanse marineschepen

Een groepering die banden heeft met het terreurnetwerk al Qaida heeft vrijdag het afschieten van raketten in de haven van Akaba naar Amerikaanse oorlogsschepen en de Israëlische badplaats Eilat opgeëist, zo blijkt op een islamitische website.

AP Ned

BR>

De organisatie "al Qaida in de Levant en Egypte" zegt op haar site dat haar guerrilla "drie raketten" op Akaba en Eilat heeft afgevuurd.

Vrijdagochtend, om 07.30 uur Belgische tijd, kwam bij een explosie in de haven van het Jordaanse Akaba een Jordaans soldaat om: soldaat Ahmad Saleh al-Najdawi bevond zich op kaai 5 in de haven en werd zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht waar hij overleed. De ontploffing deed zich voor in de buurt van twee Amerikaanse oorlogsschepen die daar al drie dagen aangemeerd lagen.

Hoewel een regionale functionaris onder anonimiteit aanvankelijk zei dat de hypothese van een aanslag uitgesloten werd, was het snel duidelijk dat de Amerikaanse marine wel degelijk het doelwit was. Volgens de Jordaanse staatstelevisie zijn twee raketten afgevuurd op de Amerikaanse oorlogsschepen: twee projectielen zouden over de boeg van een van de vaartuigen hebben gevlogen. De Amerikaanse marine bevestigde dat geen enkele van de twee in Akaba liggende oorlogsschepen is geraakt en dat er aan boord geen gewonden zijn gevallen. De twee boten hebben de haven meteen na de aanval verlaten.

Terwijl een van de twee afgevuurde Katyusha-raketten een loods in de haven raakte, is de andere aan de rand van de luchthaven van de Israëlische badplaats Eilat - 15 km verderop - beland, maar niet geëxplodeerd (foto). Dit hebben de politie en ooggetuigen verklaard.

De raket sloeg een kleine krater in de weg, op ongeveer vijftien meter afstand van het hek rond het luchthaventerrein. De chauffeur van een taxi die op dat moment net voorbijreed is licht gewond geraakt.

Katyusha-raketten worden in de regel door de Hezbollah-milities gebruikt om vanuit Libanon het noorden van Israël te bestoken. Nooit eerder is een dergelijk rakettype in het zuiden van de joodse staat ingeslagen. De autoriteiten hebben al een spoor naar mogelijke daders: de raketten werden afgevuurd vanop een opslagplaats die enkele dagen geleden werd gehuurd door vier Egyptenaren en Irakezen, aldus een officiële Jordaanse woordvoerder.