Paus gaat naar Turkije

Paus Benedictus XVI heeft een uitnodiging aanvaard om Turkije te bezoeken, zo hebben Turkse media vrijdag gemeld.

Belga

Het hoofd van de katholieke Kerk gaat Turkije bezoeken van 28 tot 30 november, aldus de krant Millyet. De regering in Ankara heeft het bericht nog niet bevestigd.

Benedictus XVI gaat met zijn bezoek in de voetsporen treden van zijn voorganger Johannes Paulus II. Die reisde in november 1979 naar het land, waar voornamelijk moslims wonen.

In het kader van zijn bezoek aan Duitsland heeft paus Benedictus XVI vrijdag een bezoek aan president Köhler en aan de Keulse synagoge. Köhler wou het met de paus vooral hebben over de ingrijpende sociaal-politieke veranderingen. "Hoe slagen we erin de Duitse samenleving bijeen te houden en wat kunnen de Kerk en de bondspresident daartoe bijdragen", zo omschreef hij dat thema kort voor de ontmoeting aan tv-zender ARD.

Na het bezoek van een uur aan Bonn, werden de paus en de president door duizenden paus-fans toegejuicht. Nadien ging de leider van de katholieke Kerk in de Keulse synagoog de slachtoffers van de holocaust gedenken. Vanavond spreekt hij met vertegenwoordigers van de evangelische Kerk.