"Striktere regeling bezoek van gevangenen aan kinderen"

Minister van Binnenlandse Zaken Dewael wil dat het bezoek van gevaarlijke gevangen aan hun kinderen strikter wordt geregeld. De minister wil daarom snel overleg met het kabinet van minister van Justitie en alle andere betrokkenen.

Belga

Dat zei zijn woordvoerder Jo De Ro vrijdag.

Dewael reageert zo op de gijzeling van de afgelopen twee dagen in Brussel. Gijzelnemer Farid B. kon de feiten plegen omdat hij overdag zonder begeleiding zijn dochter mocht bezoeken. Dat recht was hem verleend door de jeugdrechter. Zijn strafinrichting besliste na een eerste bezoek onder begeleiding, dat begeleiding niet meer hoefde. Enkele bezoeken liepen goed af, het laatste kreeg echter de gekende afloop.

De Ro benadrukt dat de minister niet wil raken aan het zogenoemde omgangsrecht of de onafhankelijke beslissing van een jeugdrechter. Hij wil wel meer veiligheidsgaranties voor de uitvoering van de maatregel. Daarbij moet een evenwicht gezocht worden tussen de veiligheid van de kinderen en burgers en een kindvriendelijke omgeving.

Dewael wil niet meteen concrete voorstellen doen maar het kan gaan van meer begeleiding van gevangen tot een gecontroleerde kindvriendelijke omgeving. Een evaluatie van de zaak Farid B. moet helpen bij een oplossing voor het probleem.