Gijzeling in Brussel loopt af zonder bloedvergieten

De politie heeft vanochtend omstreeks 03.30 uur een einde gemaakt aan de gijzeling van twee vrouwen in een appartement op de Magdalenasteenweg in Brussel, boven een café vlakbij het Centraal Station. Dat gebeurde zonder bloedvergieten.

Belga

Zowel de gijzelnemer als zijn twee vrouwelijke gijzelaars kwamen er zonder verwondingen vanaf.

De 40-jarige gijzelnemer had geen specifieke eisen, zo deelde het parket van Brussel later mee. Farid B. werd vrijdag omstreeks 12.00 uur een bijgebouw van het Brusselse parket binnengebracht om verhoord te worden. De man verschijnt wel pas zaterdag voor de onderzoeksrechter.

Intussen raakten iets meer details bekend over de omstandigheden waarin de politie een einde maakte aan de gijzeling. Zo duurde de eigenlijke actie slechts vijf minuten. De politie greep in toen de gijzelnemer stevig was ingeslapen en hoefde daardoor nauwelijks geweld te gebruiken. Zijn twee vrouwelijke gijzelaars werden zonder problemen bevrijd. Zij raakten niet gewond maar verblijven nog altijd in het ziekenhuis om te kunnen uitrusten.

De gedetineerde met uitgaanspermissie hield de twee vrouwen al 33 uur vast toen het speciale interventie eskadron (SIE) van de federale politie een einde maakte aan de gijzeling. Dat SIE had zich in de loop van vrijdagochtend al twee keer klaargemaakt om tussen te komen, maar hield zich telkens toch afzijdig. De derde keer, omstreeks 03.30 uur kwamen de agenten dan toch in actie. Eerst drong een twintigtal SIE-agenten café L'Albertina op het gelijkvloers binnen. Even later kwam een terreinwagen met daarop een ladder traag aangereden. De ladder werd tegen een raam op de eerste verdieping gezet en zo kwamen een zestal leden van het SIE het appartement binnen.

Er werden geen schoten of explosies gehoord. De twee vrouwen konden zonder bloedvergieten worden bevrijd. Ze werden elk in een ziekenwagen, een voorzorgsmaatregel, afgevoerd. Omstreeks 04.00 uur was de operatie afgerond. Omstreeks 5u30 was de hele buurt opnieuw vrij toegankelijk.

Na afloop gaven de procureur des konings van Brussel Paul Degryse en de korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene meer details op een persconferentie. Daarop maakten ze bekend dat de actie perfect was verlopen. "De politie heeft dit bijzonder professioneel opgelost", zei een vermoeide maar tevreden procureur. "Er is geen enkel negatief punt te melden. De twee vrouwen stellen het medisch gezien goed, net als de gijzelnemer."

De Brusselse korpschef Van Reusel voegde daaraan toe dat de gijzelnemer zonder problemen of geweld overmeesterd kon worden. "De man bleek achteraf wel degelijk gewapend. We troffen een handgranaat van Joegoslavische makelij aan met daarin 50 gram explosieven", aldus Van Reusel. "Het gaat om een defensief wapen. Voorts vonden we een pistool met kaliber .683 en een alarmpistool."

De gijzeling begon woensdagavond omstreeks 18.40 uur toen de dienst 101 een oproep kreeg van een familiale ruzie. Toen de inspecteurs van de Brusselse politie ter plaatse kwamen, vuurde Farid B. zonder waarschuwing. Een vrouwelijke inspecteur raakte daarbij licht gewond. Ze liep een brandwonde op aan de arm maar stelt het goed.

Farid B. hield twee vrouwen en twee kinderen vast van 3 en 9 jaar oud. De oudste was zijn eigen dochter. De vrouwen waren de pleegmoeder van zijn dochter en ex-schoomoeder en haar dochter. Hij zou tot de gijzeling zijn overgegaan uit onvrede met die regeling. Hij was op dat moment een dag met verlof uit de gevangenis van Aarlen waar hij zich 's avonds terug moest melden.

Woensdagavond liet de gijzelnemer de kinderen al gaan. "Toen was onze avond al geslaagd", zei Van Reusel vrijdag. "Nadien zijn we gewoon blijven onderhandelen." Op de vraag waarom de politie dan toch tussenkwam, wilde de korpschef niet antwoorden.

Net zoals hij geen verdere details wilde geven over de manier waarop het SIE Farid heeft overmeesterd. "Over onze technieken zullen we nooit uitspraken doen", aldus Van Reusel. De korpschef en de procureur besloten beide door te wijzen op de uitstekende samenwerking tussen federale en lokale politie, het Brussels parket en alle hulpdiensten.

Farid B. heeft een lang strafblad. Daarop prijken onder meer al een veroordelingen voor gelijkaardige feiten. In 2000 gijzelde Farid namelijk zijn dochter en enkele andere familieleden in een hamburgerrestaurant.

Aangeboden door onze partners