Sharon gaat volgende week naar Gaza

De Israëlische premier Ariel Sharon gaat volgende week naar de Gazastrook om daar te overleggen met de chefs van het leger en de politie die met de evacueringsoperatie uit de joodse kolonies aldaar is belast, zo is vrijdag op zijn kantoor vernomen.

Belga

De door Sharon bevolen eenzijdige terugtrekking uit Gaza begon woensdag en zou volgens generaal Dan Harel "dinsdag of woensdag" al afgelopen zijn.

Sharon noemde de onverzettelijke kolonisten, die zich op het dak van een synagoge in Kfar Darom hadden verschanst en die de ordediensten met van alles bekogelden, een "bende wilden". "Mijn gevoel van triestheid (omtrent de evacuatie van de kolonie) maakte plaats voor een diep gevoel van kwaadheid", aldus de premier. "Hun houding was eenvoudigweg crimineel", zei Sharon, eraan toevoegend dat de kolonisten een straf verdienen.

Sinds de start van de eenzijdige terugtrekking zijn al 17 van de 21 kolonies in Gaza ontruimd. Dat is ook het geval voor twee op de Westelijke Jordaanoever. In de nacht van donderdag op vrijdag bevond nog maar een kwart van de achtduizend kolonisten zich ter plaatse.

Vrijdagmorgen is het Israëlische leger met de gedwongen evacuatie begonnen van de nederzetting Gadid in het zuiden van Gaza. Troepen ramden met een bulldozer de toegangspoort uit de weg en begonnen dan aan de ontruiming, aldus Israëlische media. Demonstranten staken autobanden in brand.