Cindy Sheehan beëindigt oorlogsprotest bij ranch Bush

De anti-oorlogsactiviste Cindy Sheehan, die al wekenlang in de buurt van de ranch van de Amerikaanse president George Bush kampeert, heeft donderdagavond haar protest tegen de oorlog in Irak beëindigd.

AP Ned

Sheehan verloor een zoon in Irak en werd de afgelopen weken het bekendste gezicht van het binnenlandse verzet tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Het protest van Sheehan trok de afgelopen weken tientallen mede-activisten naar Crawford.

De moeder van Sheehan, die in Los Angeles woont, kreeg donderdag een beroerte waardoor ze haar protest in ieder geval voorlopig zal staken. Zodra de gezondheidstoestand van haar moeder het toelaat, keert ze echter terug naar Texas, aldus een strijdbare Sheehan, wiens 24-jarige zoon Casey vorig jaar sneuvelde.

In Crawford en op zo'n zestienhonderd andere plaatsen in de VS hielden tegenstanders van de oorlog woensdag wakes om uiting te geven aan hun verzet tegen de oorlog. "Elk van de ruim achttienhonderd militairen die in met vlaggen bedekte doodskisten thuis zijn gekomen was een zoon of een dochter, geen kanonnenvoer dat zo roekeloos gebruikt mocht worden", aldus Sheenan woensdag.

Volgens een begin augustus gehouden opiniepeiling steunt nog slechts 38 procent van de Amerikanen de oorlog in Irak.