Veel gsm'en kan leiden tot oogproblemen

Veelvuldig gebruik van de gsm kan leiden tot permanente oogproblemen, en zelfs tot een cataract.

Belga

De waarschuwing, die te lezen staat in de Sunday Telegraph, is afkomstig van een groep Israëlische vorsers.

Sinds de onstuitbare opmars van de gsm eind vorige eeuw begon, zijn al heel wat waarschuwingen gelanceerd over de gevaren die aan het gebruik ervan zouden zijn verbonden. Zo zou er risico op kanker of hersenschade bestaan. Gezien de tijd die jongeren met de telefoon tegen het oor doorbrengen, riep de Britse regering ouders enkele maanden geleden nog op het gebruik van de gsm bij hun kinderen in de gaten te houden.

Tot nu toe bleven echte bewijzen voor de eventuele schadelijkheid van de gsm uit, maar wetenschappers van de faculteit medicijnen van het Israëlische Instituut voor Technologie laten weten wel degelijk één gevaar te hebben geïdentificeerd: ernstige oogproblemen. Zij stelden de ooglenzen van jonge kalveren (qua structuur vrij identiek aan het menselijk oog) bloot aan warmte die te vergelijken is met de temperatuurstijging die je krijgt tijdens een lang gsm-gesprek en aan microgolfstraling zoals die door een draagbare telefoon wordt geproduceerd.

Toen die lenzen na twee weken werden vergeleken met de ogen van andere kalfjes, bleek dat het oogweefsel bij de proefdieren een bobbeltje had gevormd, dat sterke overeenkomst vertoont met de eerste fase van de ernstige oogaandoening cataract. Volgens onderzoeksleider professor Levi Schächter "toont dit onomstotelijk aan dat microgolven onherstelbaar oogletsel kunnen veroorzaken en daarom adviseren wij mensen met een gsm daar zo weinig mogelijk gebruik van te maken, tot wij nader onderzoek hebben afgerond".