Airshow Hechtel-Eksel lokt 15.000 toeschouwers

De 29ste editie van de internationale Sanicole airshow in Hechtel-Eksel lokte zondag 15.000 toeschouwers. Volgens Gilbert Buekenberghs van de organisator Aeroclub Sanicole was de show een succes.

Belga

"Het weer is ons gunstig gezind geweest. Gelukkig heeft het onweer van zondagochtend zich niet gedurende de dag doorgezet. Alles heeft, zoals gepland, kunnen plaatsvinden. De recordsprong met 24 vrouwelijke skydivers is zondag wel afgelast, omdat de hemel op het moment van de sprong te betrokken was. Ze hadden zaterdag al tijdens de oefening het Belgisch record verbroken door met 23 vrouwen gedurende drie seconden aan elkaar verbonden in de lucht te hangen. Het vorige record stond op 16 vrouwen", vertelt Buekenberghs.

De airshow is een must voor liefhebbers van vliegtuigen in de lucht en op de grond. Voor het publiek was de door vier Belgische F-16's in de lucht uitgevoerde interceptie van een ander toestel een mooie demonstratie. Piloten van de vliegbasis Kleine-Brogel voerden het huzarenstukje op. Een ander spektakelstuk was het Breitling Jet-team uit Frankrijk. Ook de Turkse stuntvlieger Ali Ozturk in de Purple Violet liet zijn kunstjes zien tijdens zijn eerste deelname in België. De imposante Amerikaanse B1-bommenwerper vormde het sluitstuk van de airshow.