Folk Dranouter: 31e editie met onder meer Lou Reed en Christy Moore

De Westhoek maakt zich op voor de 31e editie van Folk Dranouter. Van vrijdagnamiddag tot zondagavond doen ruim 60 artiesten hun ding op een van de vier podia.

Belga

Onder het motto "The New Tradition" presenteren de organisatoren een waaier van stijlen, gaande van pure folk over wereldmuziek tot hedendaagse roots. Publiekstrekkers zijn onder meer Lou Reed, Flip Kowlier, The Proclaimers en Marianne Faithfull. In totaal worden 80.000 festivalgangers verwacht.  "We hebben een mooi en gevarieerd programma, " zegt Bavo Vanden Broeck van de organisatie van het festival. Er wordt onder meer veel verwacht van Lou Reed. Het Newyorkse rockicoon speelde vijf jaar geleden in Dranouter een rockset, maar komt nu terug met zijn gitarist Mike Rathke voor een akoestisch programma. Reed sluit de eerste festivaldag af op het hoofdpodium. Op zondag wordt het uitkijken naar de 60-jarige Ierse folkheld Christy Moore, de oudere broer van de bij een breder publiek bekendere Luka Bloom. "De man stopte een aantal jaren met optredens vanwege gezondheidsproblemen, we konden hem nu in Dranouter krijgen, " aldus Vanden Broeck.

 Op zaterdag krijgen de festivalgangers onder meer de Franse muzikant Yann Tiersen (bekend van de filmmuziek van "Amélie Poulain"), Louise Attaque, de Jah Wobble Band en de Belgische bands Zita Swoon en Novastar voorgeschoteld. Zondag prijken de Canadees-Mexicaanse zangeres Lhasa, Marianne Faithfull, de Schotse broers The Proclaimers en Gorki op de affiche. De band rond zanger Luc De Vos, die het festival afsluit, onderbreekt zijn sabbatjaar voor een speciaal programma naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan van de groep.

 Naar traditie maken de organisatoren heel wat ruimte vrij voor straattheater en circusanimatie, verspreid over het festivalterrein. Nieuwigheid is de aandacht voor comedy. Zo is er een voorstelling van de absurde comedygroep De Neveneffecten, eerder te zien in "Het geslacht De Pauw" en is er een heuse Comedy Rally, waarin vier stand up-comedians het tegen elkaar opnemen.  Voor het eerst worden na afloop van het festival nachttreinen ingezet. In ruil voor twee drankbonnen kan de festivalganger vanuit het station van Ieper naar Gent of Oostende sporen. Na afloop van het concert van Gorki vertrekken er bussen vanuit Dranouter Dorp naar Ieper.