Chris De Stoop maakt debuut als romancier

Chris De Stoop, de man die Vlaamse literaire non-fictie op de kaart zette, heeft voor het eerst een roman geschreven. Begin oktober verschijnt De vuurwerkmeester, een familiegeschiedenis van zeven generaties vuurwerkmeesters.

Belga

Zijn kruit haalde hij bij de Antwerpse specialisten Hendrickx en Lefeber. Het boek wordt op 1 oktober gepresenteerd in het Rivierenhof. Met vuurwerk! Journalist en auteur Chris De Stoop werd bekend in Vlaanderen met glorierijke non-fictie als Ze zijn zo lief, meneer, Zij kwamen uit het Oosten en Ik ben makelaar in hasj. Met De vuurwerkmeester schreef hij zijn eerste roman. De familiegeschiedenis focust op Barbara Vidal, een telg uit het oudste geslacht van vuurwerkmakers in Europa. De Vidals oogsten al tweehonderd jaar succes, zes generaties lang, van vader op zoon.

Ook voor een roman verricht een man als De Stoop heel wat research. Daarvoor kon hij terecht bij de Antwerpse firma Hendrickx en Lefeber. Sinds 1834 is kunstvuurwerk de specialiteit van de familie Hendrickx. "In 2001 ben ik in de zaak gekomen", zegt Marc Lefeber (48). De firma staat onder meer bekend om de eindejaarsvuurwerken boven de Schelde en haar deelnames aan het Internationaal Vuurwerkfestival in Knokke-Heist en internationale kampioenschappen."

Lefeber is heel gelukkig met het initiatief van De Stoop, ook al is De vuurwerkmeester 'fictie'. "Maar je zal tussen de regels wel een waarheidsgetrouw verhaal lezen over hoe bepaalde zaken zich voordoen in het vuurwerkmilieu. Reken maar. De Stoop heeft ongetwijfeld ook het verhaal van de verdwijnende vuurwerkindustrie opgetekend. Vroeger maakten we zelf vuurwerk, lichtkogels, lichtsignalen. Tegenwoordig moeten we het hebben van vuurwerkshows en werken we met gekocht materiaal. Vroeger waren wij een solide bedrijf. Nu werken we alleen nog met freelancers."

Twee jaar is Chris De Stoop kind aan huis geweest bij Hendrickx en Lefeber. "Hij heeft mogen snollen in onze archieven in Deurne. Wij hadden geen geheimen voor hem. Hij heeft veel gepraat met Guido Hendrickx, de jongste van de drie broers Hendrickx. En hij is meegeweest naar een grote wedstrijd in Frankrijk, naar China. We hebben hem wereldwijd geïntroduceerd in het vuurwerkmilieu." Op 1 oktober belooft Lefeber een knalfeest. "Bij de presentatie van het boek gaat de firma Hendrickx en Lefeber nog eens laten zien wat ze kan. Komt allen naar het Rivierenhof voor spectaculair vuurwerk, op muziek van Eugène Hendrickx!"