Vrijdag mogen auto's over nieuwe brug Kanne

Een dik jaar nadat de graafmachines aan de slag gingen, mogen vrijdag de eerste auto's over de nieuwe brug over het Albertkanaal in Kanne (Riemst).

dswartenbroekx

Op dit moment wordt nog de laatste laag asfalt gelegd, dan volgt de belijning en het plaatsen van de verkeersborden. En dan is de eerste hangbrug voor auto's in Limburg een feit. "De werken zijn vlot verlopen, we zitten op schema," zegt werfleider Jan Raymaekers.

Donderdag wordt dan ook de laatste werkdag van de oude brug die enkele meters verderop ligt. Vanaf vrijdag moet alle verkeer over de nieuwe hangbrug, de oude wordt definitief afgebroken in het verlengd weekend van 15 augustus. Daarna worden nog de landhoofden weggehaald en de oevers van het kanaal verbreed. Want dat laatste was de reden voor de afbraak van de oude brug: die was niet meer breed genoeg voor de moderne scheepvaart en zorgde voor problemen.

Aan de nieuwe brug hangt een prijskaartje van zo'n 12 miljoen euro. Overigens, niet alleen auto's en fietsers zijn welkom op het nieuwe exemplaar: op de brug zijn ook banken voor wandelaars gebouwd. Zodra de bouwvergunning een feit is, komt er nog een rotonde aan de vroegere rijkswachtkazerne om de bewoners van het Avergat naar de overkant te helpen.