Hoogste berg van Duitsland verliest gletsjer door klimaatswijziging

Binnen twintig jaar zal de hoogste berg van Duitsland zijn gletsjer door de klimaatswijziging volledig hebben verloren. Dat zegt Werner Schnappauf, milieuminister van de Beierse staat Garmisch-Partenkirchen waar de Zugspitze zich bevindt, donderdag.

Belga

Elke zomerdag loopt er tot 35 miljoen liter water van het noordelijk gedeelte van de gletsjer van de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland met een 2.962 meter hoge top op de noordelijke rand van de Alpen, beneden naar de vallei. "Dat is genoeg water om een middelgrote stad een hele dag te bevoorraden", luidt het.

De Zugspitze, met op de top een laag eeuwige sneeuw, is een belangrijke toeristische attractie in de buurt van Garmisch-Partenkirchen. Via een kabellift kunnen de toeristen zelfs naar een restaurant boven op de top van de berg gebracht worden.

Snelsmeltende gletsjers worden de jongste tijd door de globale temperatuurstijging wereldwijd opgemerkt. Gletsjers worden gevormd wanneer sneeuw van de bergtop in stroombeddingen 'kruipt' en zo stilaan naar beneden glijdt.