Veertigtal Belgische mannen sterft jaarlijks aan borstkanker

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Voor elke 100 à 150 vrouwen die door de ziekte getroffen worden, krijgt één man er mee te maken. In België sterven jaarlijks gemiddeld 4,6 op 10.000 vrouwen aan deze aandoening, tegenover 4,4 op 1 miljoen mannen of gemiddeld 44 mannen in heel het land. De cijfers staan in het jongste nummer van Test-Gezondheid.

Belga

Net als bij vrouwen is het belangrijk dat de diagnose bij borstkanker zo snel mogelijk wordt gesteld en dat onmiddellijk een behandeling wordt opgestart. Meestal wordt borstkanker opgemerkt door de man zelf of door zijn partner als een elastisch knobbeltje naast of achter de tepel. Bloedverlies uit de tepel, een zwelling, roodheid, schilferige huid, een zweertje, pijn of vochtverlies ter hoogte van de tepel moeten eveneens aanzetten om een arts te raadplegen.

Omdat borstkanker bij mannen zich meestal manifesteert zoals de vrouwelijke variant is de behandeling ook dezelfde. Zo moet het borstklierweefsel weggenomen worden met eventuele uitruiming van borst- en/of okselklieren. Radiotherapie van de klieren en eventueel chemotherapie achteraf beïnvloeden de overleving positief.

Omdat het om een typisch vrouwelijk fenomeen gaat is de aanvaarding bij mannen minder evident, schrijft Test-Gezondheid nog.