Brussel blokt fosfaatfabriek in Iran af

Het Brusselse aannemersbedrijf Lavalin Europe mag geen fosfaatzuurfabriek bouwen in Iran. Dat liet de Brusselse minister van Buitenlandse Betrekkingen, Guy Vanhengel, weten aan de firma, zo bericht De Tijd donderdag.

Belga

Er bestaat immers het risico dat de fosfaatzuurinstallatie dient voor de verrijking van uranium en de aanmaak van nucleaire wapens. Lavalin Europe diende op 23 november vorig jaar in Brussel een aanvraag in voor een wapenexportlicentie voor Iran. Een jaar voordien was zelfs al gestart met de bouw van de fabriek, maar toch is een licentie nog nodig omdat de installatie na aanpassing kan worden gebruikt voor de verrijking van uranium. Maar die licentie komt er nu niet: de Brusselse regering besliste midden juli om de vergunning niet toe te kennen. "De recente ontwikkelingen rond het nucleaire programma in Iran sterken mij in de overtuiging dat we de juiste beslissing hebben genomen, ondanks de druk en het gelobby van het bedrijf om de vergunning toch te krijgen", verklaarde Vanhengel in De Tijd.

De minister zegt dat ook de adviezen van de staatsveiligheid en van Buitenlandse Zaken negatief waren. Lavalin Europe is een dochter van de Canadese engineering- en bouwgroep Lavalin.