Joodse extremist pleegt aanslag op Israëlische Arabieren

Een 19-jarige joodse extremist heeft donderdag in een bus in het noorden van Israël vier Israëlische Arabieren doodgeschoten en dertien verwond, voordat hij zelf door een woedende menigte werd omgebracht.

AP Ned

Dat heeft de Israëlische politie meegedeeld.

De aanslag had plaats in het Noord-Israëlische Shfaram, waar veel Arabieren wonen. De Israëlische televisie meldde dat de dader, volgens het leger Eden Natan-Zada genaamd, afkomstig was uit Tapuah, een bolwerk van joodse extremisten op de Westoever.

Volgens de politie droeg hij een baard en een keppeltje en was hij gekleed in een legeruniform. Natan-Zada was uit het leger gedeserteerd en onlangs van Rishon Letzion naar Tapuah verhuisd, zei de televisie.

In Shfaram braken na de schietpartij onlusten uit onder de Arabische bevolking. Honderden mensen belaagden de bus waarin het bloedbad zich had afgespeeld. Volgens de Israëlische radio was de dader met stenen doodgeslagen.

Premier Ariel Sharon noemde de aanslag "een verachtelijke daad van een bloeddorstige terrorist". Mohammed Barakeh, een Arabisch parlementslid, zei dat er al enige tijd tekenen waren dat er een aanslag als deze stond te gebeuren. Israëlische veiligheidsfunctionarissen hadden gewaarschuwd dat joodse extremisten aanslagen konden plegen tegen Arabieren om de aanstaande terugtrekking uit de Gazastrook te saboteren. Volgens politiecommissaris Moshe Karadi komt de politie in het noorden van Israël handen te kort omdat iedereen is gemobiliseerd en naar het zuiden gedirigeerd om te beletten dat tegenstanders van de ontruiming naar de Gazastrook trekken.