Al-Qaida waarschuwt voor nieuwe aanslagen

Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van al-Qaida, heeft in een videoboodschap de VS en Groot-Brittannië gewaarschuwd voor "ergere rampen dan de rampen ten tijde van de Vietnam-oorlog" en voor "meer vernielingen".

Belga

De videoboodschap werd donderdag uitgezonden door de Qataarse nieuwszender al-Jazeera.

"(De Britse premier Tony) Blair brengt vernieling in het hart van Londen en zal nog meer vernieling brengen indien hij voortgaat met zijn beleid", zegt al-Zawahiri, zonder de aanslagen die afgelopen juli in Londen plaatsvonden rechtstreeks op te eisen.

Al-Zawahiri herinnerde er de Verenigde Staten en Groot-Brittannië ook aan dat Osama bin Laden, de leider van al-Qaida, een staakt-het-vuren heeft voorgesteld in ruil voor een terugtrekking van de buitenlandse troepen uit de moslimlanden. "Heeft Bin Laden jullie niet verteld dat jullie niet zullen kunnen dromen van veiligheid vooraleer er een oplossing komt in Palestina en vooraleer alle buitenlandse troepen worden teruggetrokken uit de moslimlanden", aldus nog de videoboodschap.

In 2004 stelde bin Laden een staakt-het-vuren voor aan de Europese landen. In ruil daarvoor moesten ze hun troepen terugtrekken uit Irak. De Europeanen sloegen het aanbod van bin Laden echter af.

Bovendien beschuldigt al-Zawahiri de Amerikaanse president George W. Bush en zijn medewerkers ervan, de waarheid over Irak verborgen te houden.

Ayman al-Zawahiri, die samen met bin Laden op de vlucht is, is een Egyptisch chirurg die door velen wordt beschouwd als de 'echte theoreticus' van al-Qaida.