Blair hervat diplomatie Noord-Ierland na toezegging IRA

De Britse premier Tony Blair heeft donderdag zijn inspanningen om de vrede in Noord-Ierland te bestendigen hervat.

AP Ned

Hij hoopt dat het besluit van het Iers Repubikeins Leger (IRA) om de gewapende strijd te staken, de protestantse partijen ertoe kan bewegen weer samen met de katholieken een regering te vormen.

Blair ontving donderdag de belangrijkste politieke tegenstanders, dominee Ian Paisley van de Democratische Unionisten, de grootste protestantse partij, en Gerry Adams van Sinn Fein, de partij die de meeste katholieken in Noord-Ierland vertegenwoordigt. Paisley zei dat zijn partij pas bereid is onderhandelingen over machtsdeling - het belangrijkste oogmerk van het in 1998 gesloten vredesakkoord - te voeren als hij er zeker van is dat het IRA volledig is ontwapend en ontbonden. Paisley zei dat zijn partij niet eens met Sinn Fein zal praten, laat staan een regering vormen, voordat het IRA is verdwenen. De partij eist een ruime periode om zich ervan te vergewissen dat het IRA voorgoed verleden tijd is, zei Peter Robinson, de tweede man van de DUP.

Paisley waarschuwde Blair geen verdere concessies te doen aan het IRA of Sinn Fein. Maandag kondigde de Britse regering aan dat het IRA-besluit het mogelijk maakt een plan tot reductie van de elfduizend Britse militairen in Noord-Ierland versneld uit te voeren. Het is de bedoeling het aantal manschappen in twee jaar tijd tot vijfduizend terug te brengen. Vooral de aangekondigde opheffing van drie bataljons die voornamelijk worden gevormd door plaatselijk gerekruteerde protestanten heeft bij de protestantse partijen veel kritiek gewekt.

Voor Adams wordt het zijn eerste bezoek aan Downing Street sinds het IRA een week geleden verklaarde dat het zijn in 1997 uitgeroepen staakt-het-vuren permanent had gemaakt en spoedig verder zou gaan met zijn ontwapening.