Tegenstanders terugtrekking Gazastrook opnieuw tegengehouden

De politie en het leger hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Israël opnieuw duizenden tegenstanders van de terugtrekking uit de Gazastrook tegengehouden die dat gebied wilden binnentrekken.

AP Ned

Twee weken geleden mislukte een massale mars op de Gazastrook ook al. De demonstranten, overwegend joodse kolonisten uit de Westoever en hun medestanders, hadden zich op een toegangsweg tot de Gazastrook verzameld met de bedoeling zich bij de kolonisten in dat gebied te voegen en te proberen de terugtrekking, die op 16 augustus moet beginnen, tegen te houden. De demonstranten werden door de politie gelast naar Ofakim te vertrekken, dat dertig kilometer van de grens met de Gazastrook ligt. Tweehonderd demonstranten slaagden er toch in de Gazastrook binnen te komen en 150 van hen werden later in de nederzetting Nissanit opgepakt voor verhoor. De politie was donderdag nog op zoek naar de vijftig anderen.

Volgens het Israëlische leger zijn in totaal zo'n tweeduizend tegenstanders van de terugtrekking erin geslaagd de Gazastrook binnen te komen, sinds het gebied drie weken geleden werd afgesloten voor vreemden. Duizenden demonstranten maakten zich donderdag in Ofakim opnieuw op om op te trekken naar de Gazastrook. En de politie en het leger stonden opnieuw klaar om hem tegen te houden.

De bewoners van de nederzetting Gan Or leverden woensdagavond in verband met de aanstaande ontruiming hun door het Israëlische leger verstrekte wapens in. Het leger heeft aan kolonisten uitgereikte wapens teruggevorderd uit angst dat de kolonisten die bij de ontruiming van de nederzettingen tegen militairen zullen gebruiken. Later donderdag zouden in de nederzetting Netzer Hazani wapens worden ingezameld.

Het Israëlische ministerie van huisvesting maakte donderdag bekend dat het vergunningen heeft afgegeven voor de bouw van 72 wooneenheden in een joodse nederzetting op de Westoever. Dit is strijdig met de zogenoemde routekaart, het vredesplan dat twee jaar geleden door Israël en de Palestijnen werd aangenomen maar waarvan de uitvoering stilligt. Woordvoerder Kobi Bleich van het ministerie zei dat dit jaar in totaal 235 bouwvergunningen voor nederzettingen zijn afgegeven. De nieuwe vergunningen zijn voor wooneenheden in Betar Illit, aan de rand van Jeruzalem.

In Ramallah arresteerde het Israëlische leger in de nacht van woensdag op donderdag de belangrijkste woordvoerder van de Islamitische Jihad op de Westoever. Het gaat om Khader Adnan, die zich volgens familieleden schuilhield in een appartement. De 28-jarige Adnan werd al zeven keer eerder door Israël opgepakt en kwam voor het laatst in april vrij, na een jaar gevangenschap. De Islamitische Jihad beschuldigde Israël ervan met de arrestatie van Adnan het zes maanden oude bestand te hebben geschonden, maar dreigde niet met vergelding.