Brand in psychiatrische instelling, patiënt voor onderzoeksrechter

De brand die woensdagavond een kamer heeft vernield in het psychiatrische centrum Sint-Jan Baptist in Zelzate, was aangestoken.

Belga

De verantwoordelijke, een 39-jarige patiënt, moet donderdag/vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. Bij de brand vielen geen gewonden. Acht mensen moesten naar het ziekenhuis met ademhalingsmoeilijkheden, maar konden woensdagavond het ziekenhuis weer verlaten. De patiënt verbleef al enkele maanden in het psychiatrisch centrum, nadat hij daar was gecolloqueerd na een andere brandstichting. Woensdagavond rond 18.00 uur stichtte de man brand in zijn kamer op een gesloten afdeling. Volgens de brandweer van Zelzate werkte het interne veiligheidsplan van de psychiatrische instelling perfect, waardoor alle patiënten op de afdeling snel geëvacueerd werden en er geen gewonden vielen. Wel moesten acht personen naar het ziekenhuis gebracht worden omdat zij door de rook ademhalingsmoeilijkheden hadden. Zij konden nog woensdagavond het ziekenhuis verlaten.

De brandweer kon de vuurhaard beperken tot de kamer van de patiënt, zodat enkel die uitbrandde. Het plafond net buiten de kamer liep ook wat brandschade op, maar voor de rest beperkten de problemen zich tot rookschade. De 23 patiënten van die afdeling werden elders in de instelling ondergebracht. Onderzoek door een branddeskundige en de politie wees uit dat het om brandstichting ging. De dader zal in de loop van donderdag voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen.