Bijna iedereen te snel op Ring

Op de Antwerpse Ring rijdt momenteel 76 tot 86% van de bestuurders veel sneller dan de maximum toegelaten 70 km/u. Een maand geleden schommelde het aantal snelheidsovertreders nog tussen 10 en 20%.

GPD

In juli werden op de Antwerpse Ring niet minder dan 2.918 bestuurders geflitst. Bij het nader bekijken van die cijfers wordt een opmerkelijke trend zichtbaar. Begin vorige maand werd bij een snelheidscontrole op de Ring gemiddeld tien tot twintig procent van alle voorbijrijdende automobilisten geflitst. Maar vanaf half juli steeg dat aandeel gestaag. Absolute uitschieters waren 26 en 31 juli. Toen reed respectievelijk 86,42% en 76,38% van alle passerende automobilisten te snel.

Het is niet overdreven te stellen dat bijna iedereen in de fout gaat, want bij haar controles werkt de politie met een tolerantiedrempel: er wordt niet geflitst vanaf 71 km/u - nu met de heraanleg mag je op de Ring maximum 70 km/u rijden - maar pas vanaf een hogere snelheid. De Antwerpse wegpolitie ziet twee redenen voor de merkwaardige evolutie. Wanneer chauffeurs een nieuwe situatie tijdens de heraanleg gewoon zijn, gaan ze sneller rijden. Verder stellen ze vast dat het verkeer in de vakantieperiode afneemt. En ook dat zet blijkbaar aan tot het dieper induwen van het gaspedaal.

Of deze evolutie zich in augustus nog zal doorzetten, is onzeker. De wegpolitie beklemtoont wel dat ze onverminderd verdergaat met snelheidscontroles, op verschillende tijdstippen en op verschillende locaties op de Antwerpse Ring.

Aangeboden door onze partners