Arena ontmoet alle partijen in hoofddoekenkwestie scholen

Vertegenwoordigers van twee athenea uit Charleroi en Gilly, die het dragen van de hoofddoek willen verbieden, hebben volgende week een gesprek met het kabinet van Marie Arena, minister-president van de Franse Gemeenschap.

Belga

Dat laat het kabinet woensdag weten. Arena moet beslissen of zij de wijzigingen in het schoolreglement van de betrokken scholen toestaat. De twee scholen lasten onlangs in hun schoolverbod een verbod in op het dragen van hoofddeksels, kleren of uiterlijke tekenen die kenmerkend zijn voor een bepaalde religie, levensbeschouwing of politieke voorkeur. In de praktijk zou er in die scholen geen hoofddoek meer gedragen mogen worden. Om de toepassing van de reglementen tegen te gaan, heeft een oudervereniging uit de streek van Charleroi nu een kort geding aangespannen tegen de Franse Gemeenschap. De ouders dagen de gemeenschap voor de rechtbank omdat deze geen eenduidig reglement heeft voor alle scholen die onder haar bevoegdheid vallen.

Arena heeft in principe zestig dagen de tijd om zich over de gewijzigde schoolregelementen uit te spreken. Doet ze dat niet, dan zijn de wijzigingen aanvaard. Het kabinet van Arena wil nu het standpunt van alle betrokkenen horen en gaat daarom praten met de "communautés éducatives" van beide scholen. Daarin zetelen zowel vertegenwoordigers van de scholen als ouders.