Belgische paleontologen vinden dinosaurusresten in Rusland

Een team van Belgische amateur- en professionele paleontologen heeft vorige maand in het Russische Blagoveschensk meer dan 260 fossielen van dinosauriërs opgegraven.

Belga

De gevonden skeletten worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en tentoongesteld in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. De expeditie naar Blagoveschensk, nabij de grens met China, vond plaats in het kader van Europalia Rusland. Het Museum voor Natuurwetenschappen stelde een 11-koppig team van amateurpaleontologen samen, die werden begeleid door vier professionele paleontologen van de KULeuven en het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. De groep vertrok op 1 juli voor een expeditie van 20 dagen. In Blagoveschensk vervoegden Russische paleontologen het team.

De deelnemers noemen de 'Paleotrip' een succes, onder meer omdat er resten werden gevonden van de Amurosaurus riabinini. Het is de eerste keer dat deze dinosaurussoort uit het einde van de Krijttijd in Azië wordt gevonden. Paleontoloog Pascal Godefroit, die de expeditie begeleidde, besluit hieruit dat de diversiteit van dinosauriërs net voor hun uitsterven 65 miljoen jaar geleden heel wat groter was dan vaak wordt aangenomen. De theorie als zouden de dinosauriërs geleidelijk aan zijn uitgestorven verliest ook meer en meer terrein, aldus Godefroit woensdag op een persconferentie. Alsmaar meer wetenschappers raken ervan overtuigd dat de inslag van een meteoriet aan de grondslag ligt van het uitsterven van deze diersoort.

Het uitsterven van dinosauriërs vormt een van de hardnekkigste raadsels van de paleontologie. De drang naar kennis over het verleden en de passie voor geschiedenis waren ook de belangrijkste drijfveren van de Belgische amateurpaleontologen in Blagoveschensk, van wie de leeftijden varieerden tussen 19 en 70 jaar.

Hun opgravingen van vorige maand leverden een jukbeen, een linkerkaakbeen, twee delen van een bekken, drie zitbeentjes, een hand- of voetbeentje, drie pezen, één radius (kleiner bot van de arm), enkele stukken wervel, verschillende stukken rib en tientallen nog verder te identificeren beenderen op.

De fossielen werden op het terrein in gips ingepakt en worden later in het labo weer ontdaan van dat gesteente. Ze worden vervolgens verstevigd met speciale harsen. Losgekomen fragmenten worden weer vastgekleefd. Na reiniging worden de fossielen gemeten, getekend en vergeleken. Het microscopisch onderzoek van doorsneden van beenderen kan informatie opleveren over de groei, de stofwisseling en de manier van bewegen van de prehistorische dieren. De originele stukken behoren toe aan het land waar ze gevonden werden, in dit geval Rusland. België moet het met de kopieën stellen.

Aangeboden door onze partners