Opnieuw doorbraak in onderzoek naar ziekte van Alzheimer

Wetenschappers van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben weer een doorbraak in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer bereikt, zo hebben het VIB en de Katholieke Universiteit van Leuven woensdag gemeld.

Belga

Alzheimer veroorzaakt dementie.

Vorsers verbonden aan de universiteit van Antwerpen ontdekten onlangs dat de ziekte van Alzheimer verband houdt met een grotere afzetting van een bepaald eiwit in de bloedvaten van de hersenen en de zogeheten plaques die daardoor ontstaan.

Nu ontdekten vorsers van de KUL voor het eerst een verband tussen hersenschade en alzheimer, aldus een gezamenlijke mededeling van de universiteit en het onderzoeksinstituut. Het eiwit APP stimuleert de groei van zenuwbanen in de hersenen, wat essentieel is voor het herstel bij mensen die h ersenschade hebben opgelopen. In het fruitvliegje, een ideaal model om de werking van de hersenen te bestuderen, werd duidelijk dat APP aanzienlijk toeneemt na hersenschade. Doordat er meer APP aangemaakt wordt, kunnen er ook meer plaques in de hersenen ontstaan, die typisch zijn voor de ziekte van Alzheimer.

Patiënten hebben na zware hoofdtrauma's meer kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer op latere leeftijd. Hun hersenen vertonen vaak ook plaques die erg lijken op deze van Alzheimerpatiënten.