NASA wil vier astronauten naar maan sturen tegen 2018

De NASA heeft plannen om tegen 2018 vier astronauten naar de maan te sturen aan boord van een nieuw ruimtetuig dat de huidige shuttle moet vervangen.

Belga

Dat blijkt uit interne documenten van de ruimtevaartorganisatie die maandag door een krant in Florida werden gepubliceerd.

Volgens de Orlando Sentinel zal het programma in september bekendgemaakt worden en is de trip naar de maan de voorbereiding op een 500 dagen durende expeditie naar Mars met zes bemanningsleden.

De bemanning zou gelanceerd worden op een gelijkaardige manier als de shuttle, maar zou terugkeren naar aarde aan boord van capsules die veel gelijkenissen vertonen met die van het Apollo-programma.

Op de maan zouden de astronauten een basis oprichten, waarschijnlijk aan de zuidpool, met leefruimtes, generatoren en communicatiesystemen. De astronauten zouden zich in buggy's verplaatsen op zoek naar natuurlijke rijkdommen om het maanstation te laten functioneren.

"Diverse elementen van het programma kunnen nog gewijzigd worden en belangrijke beslissingen moeten nog genomen worden, maar het gaat om de eerste gedetailleerde beschrijving van de manier waarop de NASA de door president George W. Bush in januari 2004 aangekondigde doelstellingen wil realiseren", aldus de Orlando Sentinel.

Bush kondigde vorig jaar aan dat astronauten vóór 2020 opnieuw naar de maan zouden vliegen en dat er voorbereidingen zouden getroffen worden voor een expeditie naar de maan. Volgens een recente studie zou dat ongeveer 217 miljard dollar kosten tot 2025.

De laatste lancering van de huidige shuttle is voorzien in 2009. Volgens de NASA moet het nieuwe model in 2011 klaar zijn.

Aangeboden door onze partners