Astronauten Discovery maken tweede ruimtewandeling

Twee astronauten van het ruimteveer Discovery hebben maandag een tweede ruimtewandeling gemaakt om een kapot gyrokompas van het internationale ruimtestation ISS te vervangen door een functionerend exemplaar.

AP Ned

Zaterdag maakten Soichi Noguchi en Stephen Robinson een eerste ruimtewandeling om de stroomtoevoer naar een ander gyrokompas te herstellen, de romp van de shuttle op beschadigingen te controleren en enkele reparatietechnieken te testen.

In totaal gebruikt het ISS, waar Discovery donderdag aanmeerde, om te navigeren vier gyrokompassen - apparaten ter grootte van een wasmachine - maar de laatste tijd werkten daar nog slechts twee van. Tegen de tijd dat Discovery het ISS zaterdag weer verlaat, hoopt men alle vier de kompassen aan de praat te hebben gekregen.

De Japanner en de Amerikaan rondden om 17.56 uur Belgische tijd hun tweede ruimtewandeling af. Het uitje heeft zeven uur vier minuten geduurd. Het duo installeerde niet zonder een probleempje een nieuwe gyroscoop voor het ISS. Na vervanging van het defecte toestel door een nieuw, bleek dit laatste niet op te kunnen starten. Toen bleek dat een elekrische kabel wat los zat, maakte Noguchi drie kritische kabels weer los om ze dan opnieuw te bevestigen. Dit bleek de goede oplossing te zijn.

Voor woensdag staat nog een derde ruimtewandeling op het programma. De vraag is nog of de astronauten woensdag een reparatie zullen verrichten aan een stukje vulstof dat tussen enkele tegels van het hittewerende schild aan de onderkant van de shuttle 2,8 centimeter uitsteekt. Waarschijnlijk zal dit geen gevaar opleveren bij de terugkeer naar de aarde, maar sommige experts vrezen dat het uitsteeksel erg heet kan worden en nemen liever het zekere voor het onzekere.

Aangeboden door onze partners