Gentse universiteit opent archeologisch centrum in Turkije

Op 8 augustus opent de Gentse universiteit een nieuw archeologisch onderzoekscentrum in het Turkse Pessinus, op een 120 kilometer van de Turkse hoofdstad Ankara. De universiteit is al bijna 40 jaar bezig met opgravingen op de historisch unieke site, maar hoopt met het nieuwe centrum meer belangstelling te krijgen, zowel van wetenschappers, toeristen als van de overheden.

Belga

Pessinus ligt in Centraal-Anatolië en is een historisch belangrijke site, zegt professor John Devreker van de vakgroep Archeologie en Oude Geschiedenis. "Dit was de hoofdzetel van de cultus van de vruchtbaarheidsgodin Cybele, die zich vanuit Pessinus over de hele antieke wereld heeft verspreid. Mijn voorganger heeft hier tussen 1967 en 1974 opgravingen gehouden. Die hebben dan stil gelegen tot 1987, met uitzondering van drie studiecampagnes in 1976, '83 en '86, en in 1987 zijn we herbegonnen."

De verschillende archeologische teams zijn al jaren op zoek naar de tempel van de godin Cybele zelf, maar hebben die nog niet kunnen blootleggen. Dat betekent evenwel niet dat de opgravingen vruchteloos zijn geweest, aldus professor Devreker. "Allesbehalve. Onze mensen hebben hier twee unieke sites blootgelegd. Enerzijds is er een tempelcomplex dat gewijd was aan de cultus van de Romeinse keizer. Dat is uniek omdat het het enige bekende complex is waar een tempel en een trappentheater gecombineerd worden. En anderzijds hebben we een kanalisatiesysteem blootgelegd dat volledig uit marmer is opgebouwd, zowel de vloer als de trappen. Bovendien zijn er op verschillende plaatsen aan weerszijden colonnades, die eindigden op een boog. Ik ken in de hele antieke wereld geen tweede voorbeeld van een dergelijk bouwsel."