Literaire tekeningen onder de hamer

Bij het Londense veilinghuis Bonhams komt in oktober een bijzondere collectie portretten, schilderijen, bustes en medaillons onder de hamer van literatoren en andere kunstenaars. Daaronder portretten van William Shakespeare, Lord Byron, Charles Dickens, William Butler Yeats, Henri Matisse en Malcolm Lowry.

GPD

De verzameling is in het bezit van Roy Davids, voormalig hoofd boeken en manuscripten van het concurrende veilinghuis Sotheby's.

Een uniek stuk betreft een tekening die de Amerikaanse schrijfster Sylvia Plath (o.a. The Bell Jar) maakte van haar echtgenoot, de Britse dichter Ted Hughes, terwijl hij een boek aan het lezen is. Het desastreuze huwelijksleven van Plath en Hughes eindigde in 1963 met de zelfmoord van Plath. Het portret stamt uit 1957, toen ze net een jaar waren getrouwd. De tekening zal vermoedelijk zo'n 30.000 euro opbrengen.

Over zijn collectie portretten van beroemde literatoren en andere kunstenaars merkte Roy Davids gisteren in The Guardian laconiek op: "Ik heb nooit de last gehad van familiefoto's, dus kon ik vrijelijk kiezen wie bij mij aan de muur zou hangen."