Cobra-schilder Constant overleden

Cobra-schilder Constant Anton Nieuwenhuys is vandaag op 85-jarige leeftijd in Utrecht overleden. Zijn weduwe heeft dat bekendgemaakt.

Belga

Nieuwenhuys was al lange tijd ziek. Hij was in 1948 betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsbeweging Cobra, afgeleid van de naam van de hoofdsteden Kopenhagen, Brussel en Amsterdam.

Nieuwenhuys schilderde onder het pseudoniem Constant. Hij werd in 1920 geboren in Amsterdam en bezocht daar in de jaren '39 tot '42 de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie. Eind jaren veertig richtte hij met onder anderen Appel en Corneille de Nederlandse Experimentele Groep op die vlak daarna overging in Cobra.

Nieuwenhuys schreef in de naoorlogse jaren veel manifesten en artikelen waarin hij pleitte voor een nieuwe maatschappij met moderne kunst. Hij had daarbij de belevingswereld van kleine kinderen als ideaal. Die immers kunnen spontaan hun gevoelens uiten. Hij vond een schilderij niet alleen een bouwsel van kleuren en lijnen, "maar een dier, een nacht, een schreeuw, een mens, of dat alles samen".

Vanaf de jaren zestig bracht Constant zijn ideeën over een nieuwe samenleving samen in het project New Babylon. Met dit project had hij in New York in 1999 een overzichtstentoonstelling. Nieuwenhuys heeft zijn werk in vele Europese steden geëxposeerd.