Adidas neemt Reebok voor 3,1 miljard euro over

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas neemt zijn Amerikaanse concurrent Reebok over voor een bedrag van ongeveer 3,1 miljard euro. Adidas wil daarmee de kloof met Nike dichten.

Belga

BR> Adidas en Reebok bereikten een akkoord waaraan de laatste hand gelegd zal worden in het eerste halfjaar van 2006, aldus Adidas in een mededeling.

De transactie moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders van Reebok en de bevoegde concurrentie-autoriteiten. De Duitse groep zal 59 Amerikaans dollar in contanten per aandeel Reebok bieden.

Adidas, dat zijn verkoop in Noord-Amerika de afgelopen twee jaar met gemiddeld 13 procent zag dalen, rekent erop dat de snelle inkomstengroei van Reebok winstgevend zal zijn. De overname zal voor een verdubbeling van de verkoop zorgen in Noord-Amerika en geeft Adidas een aandeel van 28 procent in de markt van de sportschoenen, terwijl Nike over 31 procent van de markt beschikt. "Dit is een goede overeenkomst op lange termijn", aldus Paras Anand van Deutsche Asset Management, dat de Europese aandelen van Adidas helpt beheren. "Het bedrijf zal de kosten kunnen drukken door de distributie en het productieproces te combineren en door de research and development-afdelingen van beide bedrijven te laten samensmelten".

Volgens CEO Herbert Hainer van Adidas zal de overname in het eerste jaar zorgen voor extra inkomsten en zal er de eerste drie jaar 120 tot 125 miljoen euro bespaard worden.