Poging tot staatsgreep in Mauritanië

Eenheden van de presidentiële garde in Mauritanië hebben woensdag het omroepgebouw plus het hoofdkwartier van de legerstafchef in de hoofdstad Nouakchott ingenomen. Ze deden dat terwijl president Maaoya Sid'Ahmed Taya in Saudi-Arabië was voor de begrafenis van koning Fahd.

Belga

BR> Het was niet direct duidelijk of het leger een staatsgreep heeft gepleegd. Halverwege de ochtend werd een tiental schoten gehoord, maar verder werd er geen melding gemaakt van geweld. Wel wemelde het in de straten van Nouakchott en bij ministeries en het onderkomen van de president van de zwaarbewapende soldaten. Grote wegen in Nouakchott en toegangswegen van de stad werden afgezet. Radio en televisie staakten hun uitzendingen na de inname van het omroepgebouw. Sommige bewoners vluchtten het stadscentrum uit.

Er zijn al vaker staatsgrepen beraamd tegen Taya, die zelf in 1984 met behulp van het leger de macht greep. Slechts een keer, twee jaar geleden, werd er ook werkelijk een couppoging gedaan. Er werd toen enkele dagen gevochten in Nouakchott. Taya pakt zijn tegenstanders sindsdien meedogenloos aan. Tientallen mensen zijn opgepakt omdat ze de macht zouden hebben willen grijpen. Taya heeft niet alleen vijanden in het leger, ook islamitische leiders zijn tegen hem, omdat hij een goede band heeft met Israël. Het overwegend Arabische Mauritanië vestigde in de jaren '90 diplomatieke betrekkingen met Israël.