Alle inzittenden brandend Air France-vliegtuig Toronto gered

Een vliegtuig van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France is gisteravond op de luchthaven van het Canadese Toronto in brand gevlogen nadat het bij de landing van de landingsbaan is gegleden. De inzittenden konden het toestel tijdig verlaten.

Belga

BR>

Het weer was op het moment van de landing zeer slecht. De A340 was met 297 passagiers en 12 crewleden aan boord onderweg van Parijs. Volgens sommige bronnen adviseerde de verkeerstoren de bemanning de landing wegens de zware regen en wind af te breken. Op het moment van de crash werden alle opstijgende vluchten aan de grond gehouden.

Er was onweer, met hagel en harde windstoten, toen het toestel probeerde te landen. Bij zulke onweersbuien kunnen zeer sterke, snel van richting veranderende windvlagen ontstaan, die een langzaam vliegend vliegtuig in moeilijkheden kunnen brengen. Het vliegtuig schoot van de landingsbaan en kwam tot stilstand tussen de bomen, vlakbij de 401-snelweg, de drukste autoweg van Canada. Volgens de BBC ramde de Airbus enkele obstakels aan het einde van de baan en kwam in een klein ravijn terecht. Direct na de landing brak brand uit. Op tv-beelden was te zien dat een groot deel van het toestel in brand stond.

Op dat moment hadden de passagiers het toestel al kunnen verlaten. Ooggetuigen zeggen dat het toestel met een schok tot stilstand kwam en dat buiten het vliegtuig brand uitbrak, waarop iedereen via de nooduitgangen het in brand schietende toestel verliet. Een radiostation in Toronto meldde als eerste dat het merendeel van de inzittenden het vliegtuig tijdig heeft kunnen verlaten. Daarop wist Toronto City TV te melden dat iedereen uit het toestel kon ontsnappen voordat het echt in brand vloog. Volgens een woordvoerder van Pearson raakten 43 passagiers lichtgewond. Air France meldde dat 22 passagiers aan hun verwondingen waren behandeld.

De passagiers van het vliegtuig van Air France dat dinsdag op de luchthaven van Toronto van de landingsbaan schoof en in brand vloog, waren Canadezen (104), Fransen (101), Italianen (19), Amerikanen (14), Indiërs (8) en Britten (7), deelde Air France woensdagochtend mee.

Het is nog niet bekend waarom het toestel er niet in slaagde te remmen op de landingsbaan. Volgens de passagiers viel het licht uit na de landing. Zij vermoeden dat de bliksem is ingeslagen op het landende vliegtuig.

Deskundigen gewagen ondertussen van het grootste wonder uit de luchtvaartgeschiedenis. Het was ook het eerste grote ongeval met dit moderne vliegtuigtype.